Драгослав Михаиловић добитник Кочићеве награде

Приповједач, романсијер и драмски писац Драгослав Михаиловић добитник је „Кочићеве награде“ за ову годину, јер његово стваралаштво продужава ону духвност која је обиљежена у лику и дјелу Петра Кочића.

Младен Шукало, предсједник Жирија „Кочићеве награде“, истакао је да је жири пажњу, приликом избора добитника, усмјерио ка његовању приповједачке умјетности као основног облика изражавања Петра Кочића.

„Не умањујући ничији умјетнички допринос у развитку приповједачке умјетности, према нашем мишљењу издвојило се дјело Драгослава Михаиловића, чији је опус суштински репрезент ‘стварносне прозе’, односно ‘прозе новог стила’, која је у 60-им и 70-им годинама прошлог вијека представљала један од два најбитнија тока развоја српске књижевности“, рекао је Шукало.

Према његовим ријечима, основно Михаиловићево приповједачко умијеће је да једноставном, занимљивом причом каже велике истине о животу.

„Жељели смо да одлуком за овогодишњег добитника ‘Кочићеве награде’ сугеришемо један од принципа који ће бити у првом плану при формулисању будућег правилника о додјели ове награде“, додао је Шукало.

„Кад су цветале тикве“, „Злотвори“, „Кратка историја сатирања“, „Голи оток“, само су нека од дјела које је написао овај велики српски стваралац.Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *