Отворен „46. Кочићев збор“

Kултурна манифестација „46. Кочићев збор“ свечано је отворена синоћ у банјалучком парку „Петар Кочић“.

Церемонија отварања ове манифестације, посвећене српском писцу и народном трибуну Петру Кочићу, започела је полагањем вијенца у парку „Петар Кочић“ испред споменика великом писцу, којег су заједно положили министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, Недељко Чубриловић и бањолучки писци.

Проглашавајући „46. Кочићев збор“ отвореним, министар Чубриловић рекао је да Петар Кочић симбол српског народа и српске традиције, истичући да је то историја и српска прошлост која треба да се учи.

„Свака генерација из те историје треба да извуче најбоље поуке што би могло да вриједи за нашу будућност“, поручио је Чубриловић, а преноси Срна.

У књижевном дијелу програма стихове и афоризме читали су бањалучки пјесници: Живко Вујић, Миладин Берић, Панто Стевић, Слободан Јанковић и Станоје Плавшић. Послије књижевног и културно-умјетнички програма „Кочићу у славу“, у 20.30 часова у Културном центру Бански двор свечано је отворена изложба радова са Ликовног саборовања „Змијање 2011“.

Програмом 46. Кочићевог збора, данас у 19 часова у Музеју Републике Српске у Бањој Луци, предвиђено је приказивање документарних филмова о Петру Кочићу и његовом родном Змијању. Предвиђено је приказивање документарних филмова из серије „Караван“, аутора Милана Ковачевића „Змијање“ и „Кочић и његов завичај“.

Покровитељ „46. Кочићевог збора“, који се одржава до 28. августа, је Влада РС, а и Град Бања Лука је подржао ову манифестацију.Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *