Правилник о Кочићевој награди

ЗАВИЧАЈНО ДРУШТВО „ЗМИЈАЊЕ“ БАЊА ЛУКА
Улица Марије Бурсаћ 3-5, 78000 Бања Лука
Телефон и факс: + 387 51 218- 741,
e-mail: zmijanje@teleklik.net

На основу члана 23. Статута, Извршни одбор на 17. сједници одржаној 14. марта 2013. године усвојио је:

ПРАВИЛНИК
о Кочићевој награди

Члан 1.
Кочићева награда се додјељује сваке године, крајем августа, на Кочићевом збору.

Члан 2.
Кочићева награда додјељује се аутору за цјелокупно стваралаштво или за појединачно дјело на српском језику (приповјетке, драмe, поезија), које -поред умјетничких вриједности- одликује Кочићевски дух, чистота и пуноћа језика, родољубље, чврстина и јасноћа става те афирмација слободе и правде као универзалних вриједности.
Кад се награда аутору додјељује за појединачно дјело то је књига објављена у претходној или у текућој години прије истека рока за подношење приједлога.

Члан 3.
Награда се састоји од новчаног износа који сваке године утврђује Организациони одбор Кочићевог збора и грамате, коју потписују предсједник жирија Кочићеве награде и предсједник Организационог одбора.

Члан 4.
Награду лауреату уручује предсједник Организационог одбора Кочићевог збора испред родне куће Петра Кочића, последњег дана Збора.

Члан 5.
Аутора за Кочићеву награду могу предложити: удружења књижевника, издавачи, библиотеке, образовне и научне институције за област српски језик и књижевност и поједници, уз обавезу да жирију доставе образложен приједог у писаној форми са ширим изводима из рецензија и критика, ако је приједлог за цјелокупно стваралаштво, односно три (3) примјерка предложеног дјела и писано образложење, ако је приједлог за једно књижевно дјело.
Рок за подношење пријава је 30. јун текуће године, а у складу са критеријумима дефинисаним у члану 2. овог Правилника.

Члан 6.
Кочићева награда неће бити додијељена ако приједлозима нису испуњени прописани критеријуми из члана 2. и 5. Правилника или ако је стигло мање од три (3) приједлога.

Члан 7.
Одлуку о додијели Кочићеве награде доноси трочлани жири.

Жири именује Извршни одбор Завичајног друштва “Змијање“ у року од 60 (шездесет) дана по завршетку Кочићевог збора.
Мандат жирија траје двије године (два Кочићева збора).

Члан 8.
Члановима жирија припада новчана надокнада чији износ утврђује Извршни одбор Завичајног друштва “Змијање“, приликом именовања.

Члан 9.
Чланови жирија се бирају из реда угледних професионалаца: књижевника, књижевних критичара и научника који се баве језиком и књижевношћу и/или проучавањем Кочићевог дјела.
Члан жирија је по аутоматизму лауреат Кочићеве награде за претходну годину, а у случају његове спријечености Извршни одбор именује једног од досадашњих добитника Кочићеве награде.

Члан 10.
Начин рада жирија регулише Пословник о раду, који је саставни дио овог Правилника.

Предсједник ИО
др Драгутин ИлићНема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *