Пјесмом да ти кажем

IzvorneZaVijestiТрећи је фестивал изворних пјевачких група одржан као прва, почетна манифестација овогодишњих програмских садржаја 51. Кочићева збора и одржан је у манастиру Гомионица, уз искрену захвалност не само домаћинима у манастиру, него СПЦ која има разумијевања за овакве и сличне садржаје који се, углавном, свих ових пола вијека постојања зборовања на неки начин вежу за манастир Гомионицу, али и друге змијањске богомоље. Да је жив покојни академик Владо Милошевић, који је већ на првом Кочићевом збору у програм укључио изворно народно стваралаштво, посебно изврно пјевање, пошто је музика и музикологија његово интересовање, био би пресрећан што је то тако и на тај начин, послије пола вијека зборовања, остварено и показано у програму Кочићевог збора. Посебно би му се допало то што је једна оваква манифестација, ове године ревијалног карактера, а своје умијеће представиле су групе „Змијање“, као домаћин која дјелује у оквиру Завичајног друштва „Змијање“, мушка изворна група, женска група КУД „Пискавица“ из Пискавице код Бање Луке, женска изворна група КУД „Козара“ из Приједора, женска група КУД „Уна“ из Костајнице, те мушке пјевачке групе „Срце Кнешпоља“ из Козарске Дубице, „Синови Козаре“ Турјак од Градишке, „Јањац“, Сводна код Приједора, браћа Јелисавци из Бање Луке одакле су и тамбураши Милован Ћулум са унуцима, „Приједор“ из Приједора и „Тромеђа“ из Бање Луке.

DSC03609

-Чини ми се да је ове године фестивал, мада ревијалног карактера, надрастао чак и сам себе а остварени програм је био такав да би се могао приказати у много већим срединама од ове, наше. Захвални смо домаћинима у манастиру Гомионица и уздамо се да ћемо и убудуће овај садржај везати за манастир и његов живот у вријеме Кочићевог збора – казао је Предраг Благојевић, секретар „Змијања“ и један од заслужнији што у оквиру овог завичајног друштва успјешно дјелује истоимена мушка пјевачка група.

Blagojevic

Трећи фестивал изворних пјевачких група показао је да се овакве манифестације морају сврставати у програмске садржаје Кочићевог збора и сигурно је да ће се ова смотра одржавати и убудуће.

С.К.Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *